Fedet heeft bezwaar aangetekend tegen aanpassingen in NEN 1010:2020

22 maanden geleden

Onlangs is de nieuwe uitgave van NEN 1010 gepubliceerd. In deze uitgave zijn een aantal belangrijke bepalingen verwijderd dan wel aangepast die leiden tot een verhoogd risico op onveilige elektrische installaties. Fedet heeft daarom bezwaren ter behandeling ingediend bij de Beleidscommissie.

Het betreft het vervallen van de NL-bepaling 531. Deze bepaling beschrijft dat maximaal 4 eindgroepen achter een 30mA aardlekschakelaar mogen worden aangesloten. En de bepaling vereist dat een installatie met 2 of meer eindgroepen niet door één 30mA aardlekschakelaar mag worden uitgeschakeld.

Verder is in NEN 1010:2020 de verwijzing naar NEN 8012 losgelaten. Voor de brandclassificatie van kabels wordt alleen naar de minimale eisen uit het Bouwbesluit verwezen, terwijl publicatie van een nieuwe versie van NEN 8012 spoedig wordt verwacht. Ook is NL-bepaling 522 over gearmeerde kabels in de grond vervallen.

Fedet is van mening dat het ontbreken van deze bepalingen de veiligheid van elektrische installaties niet ten goede komt. En dat met het loslaten van de bepalingen en verwijzing een verhoogd risico is voor de installateur op juridische aansprakelijkheid voor onveilige installaties.

Fedet heeft haar bezwaren ter behandeling ingediend bij de daarvoor verantwoordelijke Beleidscommissie en vertrouwt erop dat de Beleidscommissie de inzichten overneemt en er een corrigendum wordt uitgebracht.

Fedet adviseert installerend Nederland om voor veilige installaties de NL-bepaling 531 te blijven hanteren, de juiste kabelkeuze te maken en NEN 8012:2015+A1:2020 te blijven toepassen.Populair deze maand

Hollewanddoos UHW50 art.nr. 1081 | Attema
Attema video's
Bouw

Hollewanddoos UHW50 art.nr. 1081 | Attema


De UHW50 Hollewanddoos van Attema: Snel en eenvoudig te bevestigen en voorzien van geïntregeerde scharnierende combituit
02:4621 maanden geleden
De nieuwe Ei146e rookmelder | Mooier, beter en slimmer
Hemmink video's
Productvideo's

De nieuwe Ei146e rookmelder | Mooier, beter en slimmer

De Ei146e rookmelder is een betrouwbare rookmelder in een modern jasje. Mooier, beter en slimmer dan zijn voorganger, de populaire Ei146 rookmelder van EI Electronics. Meer weten over de Ei146e rookmelder? Bekijk dan de documentatie in het Hemmink productenportaal. (https://producten.hanzestrohm.nl/hemmink/ei-electronics-branddetectie-ei140-serie-rookmelder?sku=220500)
02:0840 dagen geleden
Projectvideo: Draka en BAM pionieren met Emmisievrij zwaar transport
Draka video's
Nieuwe ontwikkelingen

Projectvideo: Draka en BAM pionieren met Emmisievrij zwaar transport

Draka is in 2021 gestart met emissievrij transport en er is nu al een indrukwekkend vervolg. Voor het vernieuwen van de kabelverbindingen van de Zwanenburgbaan op Schiphol levert Draka, in opdracht van BAM, 50 km P-Laser kabel met emissievrij zwaar transport. Dit elektrisch transport bespaart in totaal maar liefst 881 kg CO2-uitstoot.
02:1149 dagen geleden
Nyck de Vries neemt een kijkje bij Mission to Zero locatie in Ede | ABB Electrification NL
Overige video's
Nieuwe ontwikkelingen

Nyck de Vries neemt een kijkje bij Mission to Zero locatie in Ede | ABB Electrification NL

Nyck neemt je mee in een kijkje bij de ABB-fabriek in Ede, waar ze installatiedozen en groepenkasten produceren, op een duurzame manier. Sinds kort produceert ABB hier zelfs CO2-neutraal. Hoe? Dat laat Nyck je zien in een uniek kijkje achter de schermen!
02:1621 dagen geleden