TechTalk Plasmatechnologie | Welke elektrotechnische voorzieningen zijn er nodig?

16 maanden geleden

Fedet, FME en ENVAQUA organiseren donderdag 7 oktober een TechTalk rondom de fascinerende en potentieel disruptieve plasmatechnologie.

Wat is plasma?
Naast gas, vloeistof en vaste stof is plasma de vierde ‘aggregatietoestand’ van materie. Plasma ontstaat als één of meerdere elektronen zich van hun molecuul verwijderen, de moleculen worden ‘geïoniseerd’. Plasma heeft effecten op magnetisme en is bijvoorbeeld in staat om inerte gasdeeltjes in de lucht zoals stikstof om te zetten in grotere moleculen, zodat ze kunnen worden verwijderd of ergens kunnen worden toegepast. Maar ook kunnen met plasma instabiele ‘radicalen’ gevormd worden die organisch materiaal kunnen oxideren en dus kunnen desinfecteren.

Wat hebben we aan plasmatechnologie?
Dat is precies wat we in deze TechTalk gaan verkennen. We zullen spreken over de toepassing in het desinfecteren van water, groente en fruit en materialen, maar ook over het omzetten van stikstof uit de lucht in meststof waardoor er tegelijkertijd minder stankoverlast is.

Denk mee over hoe we deze technologie kunnen inzetten in Nederland.

Toepassing van plasmatechnologie
Plasmatechnologie wordt al commercieel ingezet in specifieke toepassingen zoals zaadproductie en in stallen. In deze TechTalk praten we verder over het Technology Readiness Level en over de huidige schaal van de technologie. Ook bespreken we welke elektrotechnische voorzieningen er nodig zijn om de technologie in te zetten.

Welk maatschappelijk probleem lost plasmatechnologie op?
Plasmatechnologie lijkt een alternatief te kunnen zijn voor biociden. Interessant genoeg is voor regelgevers plasma een chemicalie, terwijl het een toestand van water is. Voor de daadwerkelijke toepassing moeten ingenieurs en juristen dus de handen ineen slaan. Plasmatechnologie is ook in staat om stikstof om te zetten in gebonden stikstof. Daarmee kunnen we stikstof uit de lucht gaan minen om kunstmest te maken en kunnen we tegelijkertijd de neerslag van stikstof in natuurgebieden beperken.

Hoe belet regelgeving de toepassing van plasmatechnologie?
In Europa en in Nederland is regelgeving van kracht voor het toepassen van biociden voor de volksgezondheid en om flora en fauna te beschermen. Biociden zijn onmisbaar in de voedselvoorziening van de groeiende wereldbevolking. Nieuwe technologieën, en in bijzonder in situ geproduceerde stoffen die worden toegepast in de landbouw, worden niet erkend. En het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) toetst logischerwijs alleen op bestaande regels. We vragen de politiek om de toepassing van plasmatechnologie en andere in situ geproduceerde desinfectanten mogelijk te maken en plasmatechnologie te erkennen als een duurzame en groene technologie. Plasmatechnologie kan de toepassing van klassieke biociden verminderen. Ook vragen we dat plasmadesinfectie toegepast mag worden binnen de biologische landbouw.

Het afgelopen decennium is de inhoudelijke kennis bij regelgevers afgenomen. Dit vergt bijzonder doortastend optreden van politici. De leden van branches ENVAQUA en FME hebben leden die de benodigde domeinkennis hebben en graag inbrengen.

Het programma
Drie Nederlandse leveranciers van plasmatechnologie geven hun visie op de toepassing van de technologie, vanuit de WUR wordt toegelicht welke rol de technologie kan spelen in het desinfecteren van groenten en fruit en daarmee in de mogelijkheid om water te hergebruiken. Vanuit de Provincie Brabant zal aangeven worden hoe deze technologie het stikstofprobleem in de veehouderij kan helpen beperken.

Aanmelden kan via deze link 

Kom jij ook?
Trakteer jezelf op een introductie in deze fascinerende nieuwe technologie en denk mee over hoe we deze kunnen inzetten in Nederland.Populair deze maand

Hollewanddoos UHW50 art.nr. 1081 | Attema
Attema video's
Bouw

Hollewanddoos UHW50 art.nr. 1081 | Attema


De UHW50 Hollewanddoos van Attema: Snel en eenvoudig te bevestigen en voorzien van geïntregeerde scharnierende combituit
02:4621 maanden geleden
De nieuwe Ei146e rookmelder | Mooier, beter en slimmer
Hemmink video's
Productvideo's

De nieuwe Ei146e rookmelder | Mooier, beter en slimmer

De Ei146e rookmelder is een betrouwbare rookmelder in een modern jasje. Mooier, beter en slimmer dan zijn voorganger, de populaire Ei146 rookmelder van EI Electronics. Meer weten over de Ei146e rookmelder? Bekijk dan de documentatie in het Hemmink productenportaal. (https://producten.hanzestrohm.nl/hemmink/ei-electronics-branddetectie-ei140-serie-rookmelder?sku=220500)
02:0840 dagen geleden
Projectvideo: Draka en BAM pionieren met Emmisievrij zwaar transport
Draka video's
Nieuwe ontwikkelingen

Projectvideo: Draka en BAM pionieren met Emmisievrij zwaar transport

Draka is in 2021 gestart met emissievrij transport en er is nu al een indrukwekkend vervolg. Voor het vernieuwen van de kabelverbindingen van de Zwanenburgbaan op Schiphol levert Draka, in opdracht van BAM, 50 km P-Laser kabel met emissievrij zwaar transport. Dit elektrisch transport bespaart in totaal maar liefst 881 kg CO2-uitstoot.
02:1149 dagen geleden
Nyck de Vries neemt een kijkje bij Mission to Zero locatie in Ede | ABB Electrification NL
Overige video's
Nieuwe ontwikkelingen

Nyck de Vries neemt een kijkje bij Mission to Zero locatie in Ede | ABB Electrification NL

Nyck neemt je mee in een kijkje bij de ABB-fabriek in Ede, waar ze installatiedozen en groepenkasten produceren, op een duurzame manier. Sinds kort produceert ABB hier zelfs CO2-neutraal. Hoe? Dat laat Nyck je zien in een uniek kijkje achter de schermen!
02:1621 dagen geleden