Toegang tot data cruciaal voor grote opgaven

16 maanden geleden

Het ministerie van BZK heeft 10 miljoen subsidie toegekend voor de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). DSGO is het fundament van de digitaliseringsopgave voor de gebouwde omgeving (digiGO). 

‘De grote maatschappelijke opgaven voor de ontwerp-, bouw- en installatiesector te realiseren vragen om het veel slimmer benutten van data. Voor de uitwisseling van data tussen ketenpartners is een digitaal stelsel nodig. DSGO maakt het mogelijk om dat op een geavanceerde manier te doen’, zegt Ries Bode (voorzitter digiteam en kwartiermaker voor het programma DSGO).

De focus ligt initieel op het reduceren van het aantal logistieke bewegingen en daarmee op de reductie van stikstofuitstoot. DSGO maakt deel uit van de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). In dit programma werken TNO, digiGO en de topsector Logistiek gezamenlijk aan de ambitie om in 2030 onder meer 60% stikstofreductie en 0,4 mton CO2-reductie te realiseren.

Aan de slag
Zo’n veertig vooraanstaande partijen uit de ontwerp-, bouw- en technieksector hebben zich gecommitteerd aan een gezamenlijke digitaliseringsambitie: digiGO. Het ontwikkelen van een digitaal stelsel komt hier uit voort. Het Rijk draagt nu tien miljoen euro bij aan de ontwikkeling van DSGO. ‘Het is een compliment aan de sector dat alle geleverde inspanning tot dit resultaat heeft geleid. Er is nu én funding en een gezamenlijke ambitie en bereidheid om DSGO te realiseren. Het is echt een betekenisvolle stap voor de sector,’ zegt Joseph Kuling, voorzitter van de BouwDigitaliseringsraad.

Aanpak: van, voor en door
Afgelopen vrijdag 5 november maakten Roger Tan (namens de BDR, voorzitter BIM Loket) en Ries Bode de toekenning van de subsidie bekend in dit webinar. Daarin geven ze ook een nadere toelichting op het programmaplan. ‘We gaan de komende twee jaar vol aan de slag met de realisatie. We ontwikkelen het stelsel in sprints van een half jaar en besteden veel aandacht aan het betrekken van alle partijen uit sector, opdrachtgevers en opdrachtnemers. Ontwikkeling en adoptie van het stelsel gaan hand in hand’ licht Ries Bode toe.

Sluit aan en draag bij
Vanuit de ontwerp-, bouw- en technieksector is een stevige bijdrage nodig in de vorm van expertise en menskracht. Kan en wil je aan de ontwikkeling van DSGO bijdragen, laat dit dan weten aan een van de leden van het Digiteam of kwartiermakersteam DSGO. Via tweemaandelijkse webinars wordt de voortgang van de realisatie toegelicht. Het eerstvolgende vindt plaats op donderdag 20 januari 2022 tussen 13.00 en 14.00 uur. Twee keer per jaar vindt een werkconferentie plaats waarin iedereen die belangstellend of -hebbend is welkom is mee te denken. De eerste werkconferentie staat gepland voor woensdag 13 april 2022. Wie meer wil weten over de realisatie van DSGO kan zich via de website digigo.nu aanmelde n voor de DSGO nieuwsbrief.

Meer weten over DSGO ?
Gebruik het contactformulier op www.digigo.nu of neem cont act op met DigiGO-communicatieregisseur Harry Louwenaar 0654 25 24 50.Populair deze maand

Hollewanddoos UHW50 art.nr. 1081 | Attema
Attema video's
Bouw

Hollewanddoos UHW50 art.nr. 1081 | Attema


De UHW50 Hollewanddoos van Attema: Snel en eenvoudig te bevestigen en voorzien van geïntregeerde scharnierende combituit
02:4621 maanden geleden
De nieuwe Ei146e rookmelder | Mooier, beter en slimmer
Hemmink video's
Productvideo's

De nieuwe Ei146e rookmelder | Mooier, beter en slimmer

De Ei146e rookmelder is een betrouwbare rookmelder in een modern jasje. Mooier, beter en slimmer dan zijn voorganger, de populaire Ei146 rookmelder van EI Electronics. Meer weten over de Ei146e rookmelder? Bekijk dan de documentatie in het Hemmink productenportaal. (https://producten.hanzestrohm.nl/hemmink/ei-electronics-branddetectie-ei140-serie-rookmelder?sku=220500)
02:0840 dagen geleden
Projectvideo: Draka en BAM pionieren met Emmisievrij zwaar transport
Draka video's
Nieuwe ontwikkelingen

Projectvideo: Draka en BAM pionieren met Emmisievrij zwaar transport

Draka is in 2021 gestart met emissievrij transport en er is nu al een indrukwekkend vervolg. Voor het vernieuwen van de kabelverbindingen van de Zwanenburgbaan op Schiphol levert Draka, in opdracht van BAM, 50 km P-Laser kabel met emissievrij zwaar transport. Dit elektrisch transport bespaart in totaal maar liefst 881 kg CO2-uitstoot.
02:1149 dagen geleden
Nyck de Vries neemt een kijkje bij Mission to Zero locatie in Ede | ABB Electrification NL
Overige video's
Nieuwe ontwikkelingen

Nyck de Vries neemt een kijkje bij Mission to Zero locatie in Ede | ABB Electrification NL

Nyck neemt je mee in een kijkje bij de ABB-fabriek in Ede, waar ze installatiedozen en groepenkasten produceren, op een duurzame manier. Sinds kort produceert ABB hier zelfs CO2-neutraal. Hoe? Dat laat Nyck je zien in een uniek kijkje achter de schermen!
02:1621 dagen geleden