LightingEurope slaat alarm: ‘Niet-conforme verlichtingsproducten slechts één klik verwijderd’

16 maanden geleden

LightingEurope heeft de resu ltaten gepubliceerd van mystery shopping-oefeningen die hebben gecontroleerd of verlichtingsproducten die online platforms aan consumenten voorstellen, voldoen aan de wetten met betrekking tot verplichte informatie-eisen.

LightingEurope voerde in 202 0 en 2021 een reeks online mystery shopper-oefeningen uit, waarbij gekeken werd naar 2 verlichtingsproducten (een LED GLS-vervangingslamp en een desktop armatuur) op 4 platforms in 5 EU-lidstaten – Frankrijk, Nederland, Italië, Polen en Spanje. De oefening was alleen gericht op de productinformatie die vereist is op grond van EU- en nationale wetgeving. De mystery shoppers vulden dezelfde zoekterm in en keken naar de eerste 20 resultaten die het algoritme van het online platform selecteerde.

“De resultaten zijn alarmerend. Slechts 8% van de eerste 20 producten die het online platform algoritme aan onze shoppers voorstelde, voldeden aan de verplichte informatievereisten die zijn vastgelegd in de EU-wetgeving. Klanten krijgen producten aangeboden die geen CE-markering hebben, geen energielabel hebben of het verkeerde label hebben, of die niet betalen voor de inzameling en recycling van het product aan het einde van de levensduur”, aldus Ourania Georgoutsakou, secretaris Generaal van LightingEurope. 

“Het beschikbaar stellen van niet-conforme producten brengt niet alleen klanten in gevaar. Het plaatst ook die gezagsgetrouwe bedrijven die conforme producten vervaardigen of verkopen in een concurrentienadeel,” voegde ze eraan toe.

“We moeten het EU-rechtskader aanpassen om online niet-naleving van producten aan te pakken. De Digital Services Act moet de aansprakelijkheid duidelijk toewijzen voor alle vormen van niet-naleving: niet alleen wanneer het product een veiligheidsrisico vormt, maar ook wanneer het niet voldoet aan alle etiketterings- of informatievereisten, of wanneer het niet bijdraagt ​​aan de terugwinning en recycling van afval vergoedingen,” concludeerde Ourania.

De Mystery Shopping-oefeningen van LightingEurope toonden ook a an dat:

  • Er zijn 30 producten online gekocht en afgeleverd bij onze mystery shoppers. Na inspectie voldeed 77% van de ontvangen producten niet aan de EU-wetgeving. Sommige producten hadden geen CE-markering, hoewel ze werden verkocht op websites die duidelijk op de EU-markt waren gericht.
  • Geen van de in Frankrijk gekochte bureauarmaturen voldeed aan de WEEE-verplichtingen. Geen van de leveranciers was geregistreerd bij het Franse programma voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, wat betekent dat deze producten en hun leveranciers niet bijdragen aan de kosten voor het inzamelen en recyclen van het product aan het einde van de levensduur.
  • Geen van de in Nederland gekochte lampen voldeed aan de eisen op het energielabel – ofwel was er geen label op, ofwel werd het label niet correct gebruikt.

Meer details over de Mystery Shopping-oefeningen van LightingEurope zijn hier beschikbaar.

LightingEurope heeft aanbevelingen gepubliceerd voor de Digital Service Act “Non-compliance of products on the EU market: How to address product compliance online?“